Saturday, March 8

Simple Omelette Cheese

Assalamualaikum.

Pagi tadi hakak breakfast dengan Omelette Cheesey easy jerr nak buat dia har har har. First time hakak try buat and serious talk like so seriously rasa dia ohsem nak mampuss gittuuu hikhik. Sebab hakak malas nak buat breakfast yang jenih terok-terok makan masa lama kat dapur ni. Perot nak yang mudah buat tak banyak renyah and sedap tu ofcos lah kan.

Then bagi mak try sikit , tau tak Mak tak try lagi dah kata tak sedap. Hakak apa lagi suap la sesudu dekat dia, haaa mau mintak lagi Mak kan ???? Bhahaha. Nah hakak belanja sikit gambar Omelette Cheesey Easy Nak Mampuss hahaha....




Korang perlukannnnnnnnn ;

2 biji telur
1 keping cheese *hakak campak 2 because hakak gila cheese wuhuuuuu
Satu sudu susu pekat sebab hakak suka maneh-maneh sikit supaya senyuman hakak hari-hari maneh tak gitu ? Kalau korang tak suka rasa milky, tak payah bubuh laa or kalau nak bubuh lah sikit pakat agak-agak kau jugak lah hadek oii.
Garam agak-agak kau lah nak letak banyak mana asalkan bukan satu bekas sudah. Secukup rasa udoh lerr yee.

*Dressing (tak hado pon tak mengapo) ;

Salad
Tomato Cherry
Sos cili
Kewpie Roasted Sesame Dressing
LADY'S CHOICE Thousand Island Dressing

Cara hakak ;

  1. Masukkan 2 biji telur ke dalam bowl and kacau sampai sehati sejiwa. Guna sudu saja tak payah nak mixer bagai kuikui
  2. Panaskan frying pan non-sticky dengan sedikit minyak. Tapi hakak guna secalit butter ajee. Api kecik/sederhana yer tak payah nak buka sampai ke tahap maksima kang burn telor hengkorang
  3. Dah agak panas tu, tuang laa dalam pan tu. Tuang semua jaa, tak payah malu-malu. Then agak-agak nak masak tu ikot suka laa nak terbalikkan ke tidak. Hakak tak terbalikkan pon sebab hmm malas maybe ? 
  4. Masukkan kepingan cheese. Tapi hakak carik-carik into small pieces dulu sebab nak bagi dia melt betol-betol dengan omelette kita.
  5. Then kau lipat dua omelette tu. Ahaa tekan-tekan sikit. Sebab apa hakak tekan ? Sebab hakak suka tengok cheese dia melimpah keluar kahkahkah ya Allah nikmatnya masa tuu
  6. Dah siap ? Tutup api and boleh laa nak hias dengan salad, tomato ceri and sauce seksi kita.
  7. Hidangkan ! Jom makan :D

Actually, boleh saja kalau nak tambah capsicum ke apa-apa tapi tak payah lebih-lebih kang dah jadi macam telor dadar pulak haha. Hakak lupa pulak nak snap gambar sesudah siap dressing and gambar kat tengah-tengah omelette ni ohhhhmaannnn ni laa masalahnya kalau perot dah kebulor sangat dah tak reti nak wait dah. Hahaha perangaiku masya Allah. 
Okay guys, selamat mencuba hewhew

4 comments:

Farah Arina said...

u guna cheese apa?

Fazera Ahmad said...

@Farah Arina

I guna cheddar cheese. Boleh jgk klu nak guna cream cheese

sHaRiNa eLyaNa said...

wah sdpnya..
sha singgah dr GA FD, done follow

Aqilah Azmi said...

nyummehhhh <33