Tuesday, January 1

Favicon

(1) StIkLe,StiKlIcE su krive za sve


Kalau tak tahu apa itu favicon, ini contoh favicon Eraa ;



Nampak kan yang strawberry tu ? Benda tu lah orang panggil favicon, terletak kat menu bar blog kita. Kira perkataan B oren yang tak berapa cantik tu kita gantikan dengan something yang lebih lawa la.

Cara mudah 1 ;

Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
Cari kod ini   ;       </head>
Copy kad di bawah ;


<link href='URL GAMBAR' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/><link href='URL GAMBAR' rel='icon' type='image/x-icon'/>

Paste di atas code    </head>

Note ;
URL GAMBAR ;   Masukkan URL gambar, make sure sama kedua-dua URL.



Cara mudah 2 ;

Dashboard > Layout > Nampak Favicon sila tekan Edit.





Upload gambar dan pastikan gambar tu kecik baru dia muat.
Save.

**Kadang-kadang bila kita dah siap save semua tanpa ada satu kesalahan, favicon tu pulak yang tak muncul. Tapi sebenarnya dia ada, Eraa sendiri pon pernah terjadi buat 3 4 kali, still tak jadi apa, selang beberapa hari kemudian baru muncul strawberry dari Cameron tu. Kesimpulannya banyak bersabar okay.

Boleh cari image favicon yang cute-cute kat SINI.  Kalau malas, Eraa ada sediakan beberapa kat sini, jum KLIK.

No comments: