Monday, December 31

Sticky Post




Sticky post ni macam entri melekat tau. Maksodnya, korang boleh set tarikh dan masa SAMPAI BILA korang nak entri tu berada at the top of the others entry. Get it ? No ?
Contohnyaa, macam yang selalu orang buat Contest/Segment/GA tu lahh, kan mesti ada Sticky Post dia tulis kan ? 

Kata lahh awak nak buat contest, and awak buat lah sticky post ni then publish macam biasa. Then, bila awak nak publish entri baru, jangan risau, dia ada kat betul-betul bawah Sticky post awak.

Jom belajar , jangan malas :p   ;

  • Buat lah entri apa-apa pun and Publish macam biasa. 
  • Lepas Publish, Edit balik entri/post tadi.
  • Edit tarikh dan masa mulai hari ini sampai bila dan pukol berapa awak nak entri tu berada paling atas di tayang dalam blog / tarikh tutup contest senang cerita.
  • Kat mana nak edit tarikh dan masa ? Kat sini ;

dalam kotak merah tu. Klik kalau rabun :p


  • Dah siap edit bagai, PUBLISH lah macam manusia normal.
  • So, kalau nak buat post baru, buat lahh. Tak ada yang nak marah. Entri baru tu ada jaa kat bawah sticky post.

Persoalan yang sering di tanya, HAHAH.

"Kalau dah sampai tarikh sticky post tu, entri tu hilang tak ?"

Tidak sama sekali, dia akan jadi macam entri biasa yang lain. Kalau ada entri baru, so entri baru lah yang sentiasa di atas. Faham ?

No comments: