Monday, December 31

Printscreen



New bloggers yang masih tak tahu ;

Printscreen tu cara mudah kita nak tangkap gambar yang kita tengah tengok di screen laptop, tanpa perlu susah-susah engkau orang semua nak pergi ambek DSLR or camera phone mahal awak tu. Cuma tekan di Keyboard jee kan segalanya di hujung jari anda, yer dokk ? Haha.

Ada dua cara nak printscreen ;

Step 1 ;

Tengok kat Keyboard anda. Cari Perkataan PRTSCR SYSRQ , dekat dengan button BackSpace tu.



Tekan tu sekali sahaja. And dah rilex, memang dia tak ada apa-apa effect, tapi jangan risau sebab dia memang dah copy / snap gambar di screen computer awak.

Next, cecepat jer buka dekat Start > Paint. Buka Paint.
Terus Ctrl + V  atau tekan Paste. Nanti dia akan keluar macam ni, contoh ;




Okay, kalau tak suka dia besaqq laguu ni, hampa boleh Crop gambar tu. Tak jumpa Crop ? Kat sini ;


Dan Croplahh macam manusia normal :))

Last sekali Save.


Step 2 ;

  • Buka Photoscape. Kalau tiada, boleh download  > SINI
  • Lepas dah habis download semua, bukalah Photoscape, nampak Screen Capture, tekan ok.
  • Nanti dia akan keluar tanya something. So click lah nak capture pakai cara apa.
  • Lepas tu Croplah kalau nak, dan Save .


Done.

No comments: