Monday, December 31

Sticky Post

No comments:



Sticky post ni macam entri melekat tau. Maksodnya, korang boleh set tarikh dan masa SAMPAI BILA korang nak entri tu berada at the top of the others entry. Get it ? No ?
Contohnyaa, macam yang selalu orang buat Contest/Segment/GA tu lahh, kan mesti ada Sticky Post dia tulis kan ? 

Kata lahh awak nak buat contest, and awak buat lah sticky post ni then publish macam biasa. Then, bila awak nak publish entri baru, jangan risau, dia ada kat betul-betul bawah Sticky post awak.

Jom belajar , jangan malas :p   ;

  • Buat lah entri apa-apa pun and Publish macam biasa. 
  • Lepas Publish, Edit balik entri/post tadi.
  • Edit tarikh dan masa mulai hari ini sampai bila dan pukol berapa awak nak entri tu berada paling atas di tayang dalam blog / tarikh tutup contest senang cerita.
  • Kat mana nak edit tarikh dan masa ? Kat sini ;

dalam kotak merah tu. Klik kalau rabun :p


  • Dah siap edit bagai, PUBLISH lah macam manusia normal.
  • So, kalau nak buat post baru, buat lahh. Tak ada yang nak marah. Entri baru tu ada jaa kat bawah sticky post.

Persoalan yang sering di tanya, HAHAH.

"Kalau dah sampai tarikh sticky post tu, entri tu hilang tak ?"

Tidak sama sekali, dia akan jadi macam entri biasa yang lain. Kalau ada entri baru, so entri baru lah yang sentiasa di atas. Faham ?

Close [X] tab button

No comments:



Kali ini Eraa nak ajar cara macam mana nak buat close tab button. Means, kalau ada haters yang sah-sah benci lawat blog kita, close tab button tu satu laluan nak usir mereka dari blog kita. Ehh, hashtag ayatpropapulak, haha. Kalau still tak faham , tengok ini  ;


Bila korang tekan HERE :/ tu, automatik blog Eraa hilang. Eheh.

So how to do that ?

For template designer ;
Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript
Copy codes kat bawah ;
Paste di ruangan HTML/Javascript

For template classic ;
Dashboard > Templates > Edit HTML
Copy codes kat bawah ;
Paste kat mana-mana ruangan.

<center>Hate me ? Go<a href="javascript:window.close();">HERE</a></center>


Note ;
PURPLE   ;  Ayat berbunga, tiada effect kalau klik. Gantikan ayat tu kalau nak.
ORANGE   ;  Cuma nak centerkan ayat jer, kalau taknak boleh remove.  
RED   ;   Ayat pengusir, effect kalau klik boleh bagi blog hilang. Magik ?

Save and Done.

Satu Entri dalam Satu Page

No comments:
ilovewords:

[ i l o v e w o r d s ]


Ini tutorial macam mana nak buat satu entri sahaja dalam satu page. Tutorial ni berkesan kalau korang jenis yang tak suka scroll sampai ke bawah nanti letih tak larat nak naik atas balik sebab OMG tak ada lif laju-laju untuk naik ke atas balik. Terpaksa lahh naik tangga kan ?

Eraa rasa cara ni pon berkesan kalau nak ringankan blog malah loading semakin laju macam baru lepas taruk pelincir. Percayalah, haha.

Follow simple step tahap ABC ni ;

  • Dashboard > Settings > Posts and Comments 
  • Di Show at most, tukarkan kepada nombor 1   ;




  • Save and DONEEEExoxo.

Printscreen

No comments:


New bloggers yang masih tak tahu ;

Printscreen tu cara mudah kita nak tangkap gambar yang kita tengah tengok di screen laptop, tanpa perlu susah-susah engkau orang semua nak pergi ambek DSLR or camera phone mahal awak tu. Cuma tekan di Keyboard jee kan segalanya di hujung jari anda, yer dokk ? Haha.

Ada dua cara nak printscreen ;

Step 1 ;

Tengok kat Keyboard anda. Cari Perkataan PRTSCR SYSRQ , dekat dengan button BackSpace tu.



Tekan tu sekali sahaja. And dah rilex, memang dia tak ada apa-apa effect, tapi jangan risau sebab dia memang dah copy / snap gambar di screen computer awak.

Next, cecepat jer buka dekat Start > Paint. Buka Paint.
Terus Ctrl + V  atau tekan Paste. Nanti dia akan keluar macam ni, contoh ;




Okay, kalau tak suka dia besaqq laguu ni, hampa boleh Crop gambar tu. Tak jumpa Crop ? Kat sini ;


Dan Croplahh macam manusia normal :))

Last sekali Save.


Step 2 ;

  • Buka Photoscape. Kalau tiada, boleh download  > SINI
  • Lepas dah habis download semua, bukalah Photoscape, nampak Screen Capture, tekan ok.
  • Nanti dia akan keluar tanya something. So click lah nak capture pakai cara apa.
  • Lepas tu Croplah kalau nak, dan Save .


Done.

Letak Background dalam Blog

No comments:



Dashboard > Template > Customise > Background ;

Tekan yang dalam kotak merah tu.
Bila keluar popup window, tekan Upload Image > Choose File.
So pilihlah background yang awak dah save dalam lappy awak tu.

Done.

Remove Attribution

No comments:
Tumblr_mfum94thgc1rd3hp6o1_500_large


Tak tahu ke apa itu Attribution ? 
Cuba scroll ke bawah blog saya ni.
Nampak tak perkataan  Powered by Blogger tu ?
Jom remove perkataan tu ;


Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
Cari kod ini    ;

<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>

Note ;
Delete true gantikan dengan perkataan false.

Save.

Teros ke blog anda, scroll ke bawah sekali yang bahagian Powered by Blogger tu, klik spana yang belah kanan tu. Rujuk gambar kalau tak faham  ;



Nanti you alls akan nampak Remove kan ? So, apa lagi Remove lah.
DONEEEEE, fiuhhh~

Jenis-jenis border

No comments:
Tumblr_mfsimq4qav1qjos59o1_500_large

Saja nak share sikit dengan new bloggers. Jenis-jenis border yang wajib diketahui. HAHA. Codes border ni boleh letak kat Sidebar, Post Title, or blockquote ke. 



-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;


-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;


-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;



-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;


-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;


-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;

SIAPPPP  ^__________^


Sunday, December 30

Cbox dalam Blog

No comments:

Tumblr_mfszne1kpn1qhs9bko1_500_large

For new bloggers ;





  • Isikan seperti contoh gambar kat atas. Yang style tu pilih jer pon nak yang mana, nanti boleh ubah balik.
  • Complete pendaftaran , tekan Create my Cbox! sambil menjeriiiiitt kuatttttt. okayh ini tipu  ^_______^

  • Lepas tu, log in macam biasa. Login guna yang cbox name tu taw. 
  • Then, di bahagian Account Details tu, korang isikan balik jer yang sama macam tadi, then click Apply.
  • Okay, kalau terasa nak ubah fonts, warna or nak cantikkan lagi cbox anda, cuma klik dekat ;



  • Click Look & Feel , pilih Colours & Fonts .
  • Pilih warna yang suka, dah siap semua tekan Apply.
  • Lepas tu, nampak tak Publish! yang sebelah Look & Feel tu, korang tekan sekarang.
  • Scroll ke bawah ada Copy to Clipboard kan ? So tekan tu, dan copy macam biasa.
  • Siap.


Masukkan Cbox di blog ;

  • Pergi ke Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript.
  • Paste dalam kotak tu.
  • Done.

Cara nak ambil URL Image

No comments:
Img0282dz_large

For new bloggers yang tak tahu cara nak ambil URL image , jom belajar ;

Ambil gambar melalui Google ;

  • Buka Google dan search gambar apa yang awak nak cari.
  • Tekan right-click pada gambar yang awak nak.
  • Contoh  ;




Tekan Copy Image URL. DONE. Dia dah automatik ter-copy cuma tinggal paste jer.


Ambil gambar melalui Glitter Graphics ;

  • Buka Glitter Graphics.
  • Pilih mana-mana gambar yang nak.
  • Lepas dah click gambar yang dipilih, scroll ke bawah sampai jumpa codes dia ;




Copy codes yang dalam kotak merah tu jaa, tapi bila kita click ke kotak tu, dia akan copy kesemua code kan? So, nak ambil code yang dalam kotak merah tu, korang kena buka NOTEPAD. Senang sikit.

Kalau tak tahu kat mana NOTEPAD, pergi ke (di computer anda) Start > tulis NOTEPAD dalam kotak Search Programs and Files tu. Lepas dah buka NOTEPAD, Pastekan code kat situ and cari codes yang dalam kotak merah itu and copy.

Simple sangat nih.


Ambil gambar melalui Photobucket ;

  • Buka Photobucket.
  • Cari gambar idaman hati anda dalam kotak Search. Pilih yang mana nak.
  • Lepas dah click gambar yang korang nak, perasan tak kat tepi gambar tu ada kotak macam ni ;



Copy Direct link yang dalam kotak merah tu.
Done.


Ambil gambar melalui weheartit ;

  • Buka  ;
  • http://weheartit.com/
  • Cari gambar and click gambar yang nak.
  • Tekan right-click pada gambar and tekan Copy Image URL.

Automatik tercopy yer.


DONE.

Masukkan Header

No comments:
A_oysidcaaixceb_large
Ini HOWTTT  <3

Untuk new bloggers yang tak tahu cara nak masukkan header dalam blog. Ini cara mudah yang tak memeningkan kepala.

Buka Dashboard > Layout . Kalau tak nampak or tak tahu mana Layout, kat sini ;


Mesti korang perasan yang ni kan ;


Tekan Edit seperti dalam kotak merah. So nanti akan keluar popup window and isikan lah apa yang patot. Sama ada image ambil daripada computer awak / URL. Ini contoh saya punya ;




DONE.

Ambil Blog ID

No comments:
541876_209059769230709_10909458_n_large


Hari ni mood rajin, terasa nak buat tutos pulak. Yang simple/ basic dulu, In Shaa Allah kalau ada masa lapang baru buat yang agak tak agak mencabar sikit. Okay stop merapu.

This tutorial for the new bloggers yang masih tak tahu blog pon ada ID. So kat mana blog ID tu ??

Kat sini ;

Buka Dashboard.
Then buka lah apa-apa pon, sama ada Overview / Post / Pages / Templates and so on. 
Contoh sini saya buka Post.
Cuba lihat kat URL anda.




Nombor dalam kotak merah tu lah nombor blogID kita. Tapi, tu nombor blog ID saya tau. Jangan ambil pulak :D

DONE.



Saturday, December 29

Diet mengikut sunnah Rasulullah SAW

No comments:


Baru-baru ini ada timbang berat badan, dan agak mengejutkan bila berat saya **kg. Haha, terpaksa dirahsiakan. Hemm, umur baru 19 tahun, tapi berat badan mengalahkan ibu yang mengandung. Terasa malu bila berdiri di sebelah cousins sebab mereka kurus kurus lawa lawa. Adoii. Jelly much.

Lemak-lemak di tangan kaki paha mengalahkan paha lembu, so try lah googled beberapa tips nak diet kata kan. So saya nak share sikit lah beberapa tips diet mengikut sunnah Rasulullah SAW. Mana tahu kalau awak nak try macam saya jugak kan, hikhik  ;

  • Tidak minum susu ketika memakan daging, ayam / ikan.
  • Melarang meminum susu bersama cuka.
  • Elakkan meminum susu bersama makan buah.
  • Tidak makan ikan bersama daging, telur/ daun salad.
  • Makan buah-buahan dulu sebelum menganbil makanan berat.
  • Memakan bijiran seperti Habbatus Sawda', barli dan oat.
  • Makan buah tamar.
  • Menggalakkan pengambilan madu.
  • Amalkan banyak minum air.
  • Melarang manusia memakan dengan banyak dan melampau.
  • Makan dengan tangan kanan, tanpa sudu / chopstick.
  • Melarang meninggalkan makan malam.
  • Elakkan kekenyangan sebelum tidur.
  • Berpuasa


credit ; myibrah

Tick Expand Widget Templates

4 comments:

/人◕ ‿‿ ◕人\ MORE STUFFS HERE :)

Haii, ini tutorial untuk new bloggers yang tak tahu cara nak tick expand widget templates. Konfirm awak tak faham kan maksudnya ? Selalunya memang sah terjumpa ayat  tick expand widget templates ni masa tengah follow tutorial kan ?

Kalau awak terjumpa tutorial yang suruh buat macam ini ;
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates


Sini saya tunjukkan caranya untuk dashboard yang jenis baru ini (2012) ;

Buka Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed (kalau ada)

Then, mesti dia keluar macam ini kan ;



Kotak yang saya merahkan tu lah yang awak kena tick atau tandakan right.  So, dia akan jadi macam ni ;


Lepas dah tick, dah boleh sambung arahan tutorial yang seterusnya. Simple, tak faham tanya.

Kegunaan Ctrl + F ?

No comments:
/人◕ ‿‿ ◕人\ MORE STUFFS HERE :)

Kalau nak tahu, CTRL + F ni macam awak nak cari ayat la. Kebanyakkan kita akan guna masa nak cari kod kan ?  Mudah saja, cuma tekan CTRL di keyboard serentak dengan huruf F. Nanti macam ada something yang akan muncul la.
Dalam kotak tu nanti, tulislah / paste ayat yang nak cari and nanti dia akan highlightkan ayat tu. So mudahlah kita jumpa ayat tu ka, tak payah nak tercari-cari lagi.

Kalau tak percaya, ecehh.. Sila cuba sekarang.

Selain daripada penggunaan CTRL + F untuk memudahkan pencarian, anda boleh juga mencuba dengan menekan button F3 di keyboard anda. F3 pun sama juga fungsinya dan lebih mudah kan ?

Apa fungsi Ctrl + C ?

No comments:

/人◕ ‿‿ ◕人\ MORE STUFFS HERE :)

Tutorial ini untuk bloggers baru yang still tak faham apa itu Ctrl + C dan fungsinya. Mengapa setiap owner blog mengamalkan Ctrl + C ? Okay, sebenarnya Ctrl + C ni fungsinya untuk copy jer. Disebabkan tuan blog dah disable right-click, so awak terpaksa la highlight ayat tu, and tekan Ctrl + C.

Macamni cara tekan ;

Tengok kat keyboard anda, tekan button CTRL serentak dengan huruf C. Then, lepas. 

Bila dah copy, mestilah kena pastekan? So, awak pergilah mana-mana bahagian macam new post ke, then try paste macam biasa.

Mesti awak pernah juga terjumpa Ctrl + V kan ? Fungsi Ctrl + V pula ialah paste ayat yang telah awak copy tadi.

Simple sangat, kbaii.

Friday, December 28

Tukar Bullet Anda Dengan Icon Comel

No comments:


MORE STUFFS HERE :)

Jom tukar bullet anda yang tak berapa nak handsome tu kepada yang lebih cantik dan comel macam ini ;


  • haii , saya comel
  • haii saya suka awak,
  • OKLAHH KBAII...


Haa nampak kan arrow pink bajet-bajet comel tu. Jom belajar ;

1.  Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
2.  Cari kod    ]]></b:skin>
3.  Copy kod ini   ;


.post ul {list-style:none;

}
.post ul li {
    line-height: 1.4em;
        background: transparent url(URL BULLET ANDA) no-repeat scroll 0px 4px;
    margin: 0.3em 0;
    padding: 0 0 0.8em 20px;
}


4. Pastekan di atas kod yang kena cari tadi.


Note ;
 URL BULLET ANDA - Masukkan URL Bullet anda . Boleh cari di Glitter Graphics or Photobucket.

Scroll Box

2 comments:


Tahu tak scroll box tu apa? Kalau nak tahu, scroll box tu macam ada satu kotak yang dalam nya ada scroll bar. And paling penting kegunaannya kita boleh la letak macam-macam dalam kotak tu. Contohnya, blogger archieve kita ka, profile ka, or apa-apa jaa yang awak rasa nak campak, awak campak. Bagus kalau gunakan scroll box di sidebar ni, lebih menjimatkan ruang sikit. Tak ada lah berhimpun widget awak kat sidebar kan ?  Haa, faham tak ? 

Tapi kalau nak letakkan blog archieve, lain pulak caranya tau. Nanti saya tunjukkan caranya.

Ini contoh scroll box paling anggun saya pernah ada, HAHA ;

yang saya merahkan tu :)


Jom belajar ;

1. Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript
2. Copy dan Paste kod ini  ;
<div style="width:250px;height:150px;overflow:auto; ">
MASUKKAN APA-APA KAT SINI PON BOLEHHH...KBAII
</div>


Note ;
width : ubah kelebaran ikot suka hati
height : ubah ketinggian ikot suka hati

Save and DONE. 



Energy Saving Mode

2 comments:

Energy saving mode ni macam bila awak buka blog saya, terasa dahaga awak pergi dapur minum air main tarik rambut dengan adik and datang balik tengok blog saya tetiba jadi macam ni ;


Bila mouse hover, dia akan kembali ke page yang awak tinggalkan tadi. Menarik ? Jom buat.

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
2. Cari kod     </head>
3. Copy kod ini   ;
<!-- save your energy --><script language='javascript' src='http://nikbir09.ws/scriptforenergy.js' type='text/javascript'/><!-- save your energy end -->
4. Paste di ATAS / SEBELUM kod yang dicari tadi.
5. Save and DONE.

Centerkan Sidebar Title

No comments:



Nak centerkan tajuk sidebar macam ini ;

KLIK gambar untuk lebih jelas


1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates

untuk simple template cari          h2 {
untuk denim template cari          .sidebar h2 {

2. Copy kod ini  ;
text-align:center; 
3. Pastekan di bawah kod yang dicari.
4. Preview, Save and Done.

Centerkan Post Title

No comments:




Nak centerkan tajuk post macam ini ;

KLIK gambar untuk lebih jelas


1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates

untuk simple template cari       h3.post-title, .comments h4 {
untuk denim template cari       .post-title {

2. Copy kod ini ;
text-align:center; 
3. Pastekan di bawah kod yang dicari. Save and DONE.