Sunday, July 1

. Beli secara online. Boleh percaya ke ? .



Slide-1-728_large




Holla kengkawan.
Sehat tak? Harap sehatt sehat la nohh .
*okayhh finee introduction i borrriiinngggggg -_____-

kejap i taippp, kejap i delete, tak tahu kenapa maybe gementar jumpa korang kottt, kahkahkah *gelak macam kucing kiut miut o.o . tengok ada rupa kucing tak? 
TAK ?? finee, kucing i muka macam tuu, u tak tahuuu :p

ohh yaa, kembali ke berita kiterr tadi, ahaaa, beli secara online ni, ehemm boleh percaya ker?? Era tengok sekarang niee, ramai sangat yang dah mula jual / beli secara online ni, bukan main rancak yerrr. Macam macam barang yang dijualkan secara online nie antara yang terfamouss sekarang ni laa, setakat yang aku dok ushaa ushaa, ada yang jual LOMO camera * oh goshhh!!! aku nakkkk !!!! grrrr !* , shawl , phone *ohh my guchiii* , maxi dress * boleh tahan jugak* , shoes , socks? and anything yang boleh dijual laa even ubat selulit pun ada orang jual jugak. ingat tadak orang nak beli ker haa ? sapa ada jual PM me, haha . i tadak selulit , tapi kucing i aderr, haha. *cehh merapu jerr, kucing pun aku takot, macam mane nak ada*  
-__________vvvv_____-    *simboll muka gigi tengah takot, ada jadi tak?

Semua barang barang nie dah boleh jumpa kat Facebook dah pun, just kena rajin search jer . Cuma, persoalannya, jeng jeng jeng . Boleh percaya ke diorang nie ? Boleh konfem ke produk yang dijualkan tuu akan sampai tepat pada rumah? kadang kadang takot jugak kan bila barang yang dibeli tuhh, tak sampai tepat kat rumah. mungkin kat rumah jiran kot? HAHA. Ehemm, back to topic, haa. Disebabkan tahap kerisauan yang sangat tinggi lahh yang menyebabkan ramai orang tak percaya belian secara online nie, sampai mak aku pun cakap, " merepek jaa online shopping nie, tipu duit orang jaa" . okayhh sebab my mom cakap macam tu kerana my mom dah terkena . Duit dah bank in, tapi sampai sekarang barang tetap tak sampai lagi. Dah call and sms banyak kali, cakap next week hantar, tapi manerrr ? -_____-

Tapi, dengar dulu. Bukan semua jualan online nie tak boleh dipercayai . Kebanyakan yang Era jumpa semuanya boleh dipercayai, setakat ni laahh. Era pernah jugak beli secara online nie, Alhamdulillah, barang sampai dengan selamat kat rumah. 

So, Era nasihatkan kat korang semua supaya berhati hati dan bijaklah apabila membeli secara online nih. Ada nak share sikitt nii, mai laa tengok sat ;

1. Sebelum korang nak beli, semak dulu latar belakang company tuh samada boleh dipercayai or not. 

2. Lihat komen komen pengguna samada mereka berpuas hati atau tidak dengan produk yang mereka jual, or cara penghantaran mereka. Ini sangat sangat penting untuk menilai samada mereka boleh dipercayai atau tidak.

3. Kalau dah order, ambil nombor tracking yerr daripada mereka yerr . 

4. Paling bijak kalau anda memulakan dengan membeli barang yang paling murah, kalau ada jual pensil harga RM1.00 , jangan ragu-ragu untuk try dulu. nak tengok sikit barang konfem sampai ke tak.

Kadang kadang, ada juga kes dimana customer pulak yang menipu peniaga. Dahh, kau kalau nak beli, bayarlaahhh. Buat ape nak guna barang secara menipu and haram. HARAM tau tak ! 
So, kalau tak nak ditipu, jangan nak menipu. ada hati yerr ??

Ini cuma nasihat saja untuk disharekan, supaya kita lebih berhati hati. Tiada tujuan pun untuk menjatuhkan sesiapa . Hidup lebih indah kalau kita saling ingat-mengingati- dan memperingati.  kan kan kan???




6 comments:

HannaNabiella said...

saya pown pena beli brg on9..alhamdulillah..slmat sampay barang nye..huhu..

✿Lady Ainaa✿ said...

huhuhu... dlu rajin la beli barang online nie, skrg rse mls sbb nk pergi bank untuk bank in duit jauh sejak dudk universiti nie.. huaaaaaaaaa... betul tu, kwn2 ena ramai yg kne tipu sbb terburu2 beli tnpa menyelidik terlebih dahulu... thanks for sharing

nadia farhana said...

yaya suka tengok je sbb nampak lawa nak beli takut hehe :)

|NurFazeraAhmad| said...

kan kan ? takot jugak kalau dalam gambar jerr nampak cantik tapi bila dapat barang tak berkualiti pulak .

Nur Hazwani Iberahim said...

nk beli tp xsure. the best way, cash n carry. lagy senang. xsakit hati :D

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal.hai si comel.i dah follow.follow balik ye..tq..;D